Protigrogová

Tuhle jsem našel svoji maturitní práci z češtiny... No co bych povídal, pobavil jsem se stejně jako by se pobavila většina z vás nad svojí.  Téma které jsem si tenkrát vybral já i většina naší třídy znělo "Historie jedné školní lavice".  

A takhle vypadalo mé výsledné dílo v konečné podobě, bez jakýchkoliv změn: 

 Jak jistě víte, naše planeta obíhá kolem slunce. Ale není sama. Přímo proti ní, ale schovaná za sluncem, obíhá planeta Měze. Není to ani blízko, ani daleko, zkrátka tak akorát, abychom o ní nevěděli. Jestli jste teď překvapeni, budete ještě víc, až vám řeknu, že na té planetě žijí lavice. Obyčejné, školní lavice. A tohle je příběh jedné z nich.           

 

Na Mězi, v zemi zvané Kocourkov, v hlavním městě Zepra, se jednoho slunečného rána rozlehl hlasitý křik. Vycházel z místní truhlárny a byl přerušován povzbuzujícími slovy. Na svět právě přišla školní lavice. Pro nás by se zdála obyčejnou, ale pro její rodiče to byla ta nejhezčí a nejlepší lavice na Mězi. Narodila se do dobré rodiny, otec byl z rodu Tabulí, a matka princezna z Křídy. Dlouho váhali, jak svou lavici pojmenovat, a nakonec jí dali jméno Velpa.          

 

 Ještě ten den si Velpu přinesli z truhlárny domů, na svůj statek. Mladá lavice rostla jako z vody, a jak čas letěl, objevily se i první zoubky. To bylo bolesti, to bylo křiku. Ale zvládla to statečně, a když jí byly 4 roky, mohla jít sama ven a poznávat okolní svět. Našla si první kamarádky, dvě stejně staré lavice ze sousedství. Chodili se spolu koupat, hrály si na babu a na schovávanou, kradly třešně a jahody, na podzim se toulaly po lese a sbíraly houby. Staly se z nich nejlepší přítelkyně. Na potvrzení se nožíkem rýply do desky a poraněná místa na sebe přitiskly, aby se promísily piliny, přesně jak to viděli v oblíbeném filmu „Old Katedrahand a Vinetou“, natočeném podle románu místního rodáka Karla Saje.           

 

Tato idylka nemohla trvat dlouho. Přišel den, kterého se všechny tři lavice obávaly. Musely jít poprvé do školy. To bylo křiku, breku a smlouvání. Tak Velpa poprvé zasedla do  zbrusu nového dítěte, rozechvělou rukou si přitáhla svačinu plnou učení, aby ji měla u sebe, a nesměle se rozhlížela, jací jsou její spolužáci. Velpa, jelikož byla z lepší rodiny, šla na gymnázium, a protože její kamarádky šly na obyčejnou školu, marně je hledala ve třídě. Jak jí časem přibývalo učení, ubývalo zábavy s nimi, a nakonec se přestaly vídat úplně.           

 

Postupem času Velpa zjistila, jaké funkce má dítě, ve kterém sedí. Na vrchu může psát tužkou taháky, nebo si tam může jen tak něco čmárat, jsou i tací, kteří nůžkami nebo kružítkem vyrývají své iniciály. Takové dítě má i kapsy. Tam můžeme odkládat aktovku, penál, sešity, veškeré odpadky, které vyrobíme během pobytu ve škole, můžeme do nich čmárat hloupé nápisy, nebo lepit samolepky a žvýkačky. Všech těchto možností si Velpa užívala.       

 

 Když znovu utekl nějaký čas, Velpa už byla starší. Měla za sebou první krůčky v oblasti lásky, nastupující puberta znamená nejen změnu hlasu a vzhledu, ale i zhoršení známek a první hádky s rodiči. Její dítě ve škole už zdaleka nepřipomíná to krásné, nové a čisté, které dostala při nástupu do školy.               

 

 Jednou seděla po škole u rybníčku se svou partou, když Zahon, nejstarší z nich, přinesl něco nového. Říkal tomu humariana. Taky řekl, že se to balí do cigaret a kouří, a že je to lepší než tabák. Tak hned jednu ubalil, zapálil, a poslal do kola. V kroužku mladých lavic se rozlehla opojná kořeněná vůně, kterou do té doby nikdy necítily. Když přišla řada na Velpu, dala si nejdřív jen trochu, ale potom natáhla plné plíce, a poprvé tak okusila drogu. Zdálo se jí skvělé, že stromy zčervenaly, voda vypadá jako bublanina a sluníčko posílá na zem takové zelené paprsky…Mezi stromy se na ní zasmála veverka a motýl sedící na kopretině vypravoval vtipy krtkům. Od té doby ochutnávala humarianu stále častěji, až jí přestala stačit.To už přestoupila na střední školu, kde měla praxi, a tudíž i trochu peněz. Dala je Zahonovi, aby jí obstaral něco lepšího.          

 

  Zahon obstaral, co po něm chtěla, a Velpa se zanedlouho stala závislou na bílém prášku, který si píchá do šroubků. To se projevilo i ve škole, kde dostudovala jen tak tak. Protože nemohla najít práci, rychle jí docházely peníze a musela si je obstarat jinak. Byla chycená při krádeži, a odsouzena do vězení. Bohužel, staré otrlé lavice, které seděly už poněkolikáté, Velpě pouze ukázaly nové způsoby, jak si ničit tělo, což  se jí poměrně dobře vedlo. A tak místo aby vězení pomohlo, zafungovalo obráceně a Velpa se ještě víc vzdálila od normálních lavic.           

 

 Když opustila bránu nápravného zařízení, byla ztracena. Rodiče ji zavrhli, neboť je těžce zklamala. Její kamarádi byli rozeseti po celém světě, ale žádný z nich s ní nechtěl nic mít. Pro všechny byla tou feťačkou s rozpíchanými šroubky a všichni se jí štítili. Neměla peníze, přátele ani místo kam jít, a jediné čeho měla dost, byl hlad. Velpa se snažila nějaký čas přežít  jako bezdomovec, ale když málem umrzla, usoudila, že je načase nechat svou minulost daleko za sebou, a že se chopí zřejmě poslední šance, jak se z toho všeho dostat. Dobrovolně se přihlásila na léčbu. A aby byla pro léčebnou skupinu skutečně zajištěna nulová možnost obstarání si drog, jsou takové skupinky posílány sem, na Zemi, a musí nám sloužit tak, jako děti slouží u nich, na Mězi.          

 

 A tak teď Velpa stojí v mé třídě, a každý, kdo v ní seděl, si rýpnul, ďoubnul, nebo aspoň tu žvýkačku nalepil, či dokonce nějakou hloupost napsal na lavici nebo pod ní. A Velpa to hrdě a mlčky snáší, protože musí. A jak tohle všechno vím? Velpa mi to sama řekla, protože jsem do ní neryl ani nečmáral. Zkuste se někdy zeptat své školní lavice, jakou má historii. Třeba budete poučeni jako já, neboť moc dobře vím, že takový příběh se může stát lavicím na Mězi, i lidem na Zemi.

Autor: Pavel Cibulka | pondělí 14.5.2012 8:11 | karma článku: 10,64 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Pavel Cibulka

Podzimní Bažantnice

Vzpomínka na podzim v Bažantnici Heřmanův Městec.

1.4.2015 v 21:09 | Karma: 10,90 | Přečteno: 404x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Cibulka

Trutnov OAMF 2012 - obrazem i vzpomínkou

Trauč. Trutnov. Bojiště. Pod těmito jmény se fanoušci baví o nejstarším českém festivalu. I letos ukázal svá nejlepší pozitiva, a kupodivu po několika letech i ukryl negativa. Pojdte se podívat na festivalovou planetu a zavzpomínat na setkání které probíhá pod záštitou Krakonoše...

4.9.2012 v 7:35 | Karma: 20,03 | Přečteno: 2837x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Cibulka

Starý káry nerezavěj ani v roce 2012...

Vůně benzínu, řev vyladěných motorů a odlesky nablýskaného chromu. Byl to zážitek sám o sobě, na Lucky Cruisers Weekend 2012 na Konopáči se sešlo přes 500 amerik, a byl to krásný pohled.

10.7.2012 v 0:30 | Karma: 16,28 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Cibulka

Červnové červenání (fotomatiné)

Po dlouhém přemýšlení jak téma uchopit jsem prostě vybral červené fotky z června. Jak neoriginální. No neva, i tak se mezi nimi najdou pěkné, tak snad se budou líbit.

13.6.2012 v 9:56 | Karma: 13,17 | Přečteno: 1939x | Diskuse| Ostatní

Pavel Cibulka

Detaily z Ameriky

Na Lucky Cruiser weekend v Konopáči se sjelo přes 500 amerik, a než zpracuju všechny fotky, předhodím davu pokus o pár zajímavých detailů. Berte to třeba jako ochutnávku a návnadu na pokračování...

11.6.2012 v 20:18 | Karma: 13,45 | Přečteno: 1845x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1986x
Chceš být hlupák? Snaž se, máš velkou konkurenci...